Kuchnia tunezyjska jest jedną z najlepszych na świecie. To połączenie kuchni arabskiej i śródziemnomorskiej. W menu tunezyjskim znajduje się chorba- pikantna zupa pomidorowa z makaronem, brik- rodzaj trójkątnego pieroga, nadziewanego jajkiem, tuńczykiem, mielonym mięsem, smażony w głębokim tłuszczu, mechouia- sałatka z warzyw, tuńczyka i jajek, kuskus- kaszka pszenna z baraniną, rybą, kurczakiem, duszonymi warzywami i harissą. Tunezja znana jest również z takich potrwa jak tajine- kawałki jagnięciny lub kurczaka z jajkiem, serem i warzywami zapiekane w specjalnym naczyniu.
Z wyrobów cukierniczych warto spróbować baklavy z pomarańczami, migdałami i pistacjami. Z napoi podaje się tu herbatę miętową z orzeszkami pinii, która doskonale zaspokaja pragnienie nawet w gorące dni. Z alkoholi można się zainteresować miejscowym piwem Celtia, winem z Kelibii- Muscat, czerwonym Magon, Mornag lub różowym z Tabarki. Ponadto w Tunezji produkuje się wódkę z fig- boukha i likier z daktyli- thibarine.
Z wyrobów cukierniczych warto spróbować baklavy z pomarańczami, migdałami i pistacjami. Z napoi podaje się tu herbatę miętową z orzeszkami pinii, która doskonale zaspokaja pragnienie nawet w gorące dni. Z alkoholi można się zainteresować miejscowym piwem Celtia, winem z Kelibii- Muscat, czerwonym Magon, Mornag lub różowym z Tabarki. Ponadto w Tunezji produkuje się wódkę z fig- boukha i likier z daktyli- thibarine.
Kuchnia tunezyjska jest pełna kolorów, smaków i przypraw. Najpopularniejsza jest harissa- pasta z papryczek chili z dodatkiem czosnku.